Perquè el camp de fútbol encara no te gespa?

Des de l’Ajuntament de Mediona hem volgut tornar a explicar en un article al butlletí el procés que ha anat seguint el camp de gespa aquests dos primers anys de Govern. Els que tinguin bona memòria ja estan al cas perquè ja ho vam publicar amb anterioritat aquí mateix.

Com sabem, després de 16 anys del Govern anterior, en els últims 3 mesos de legislatura es va licitar l’obra del camp de gespa artificial. Aquest fet va ser fantàstic i il·lusionant però malauradament les coses no es van fer correctament i es va haver de declarar el concurs nul o desert. Les empreses que van participar en el concurs van posar materials de qualitat baixa dins els seus projectes, per sota dels estàndards sol·licitats al plec. Després vam detectar un altre error en el concurs i és que no es va avisar l’empresa que va fer el projecte del fet que es feia la licitació del camp. La sorpresa desagradable va ser que vam haver de tornar a pagar per refer el projecte perquè no estava adaptat a les modificacions estructurals del camp.

Això vol dir que des del 2017 -quan es va fer el projecte- fins al 2019 -que és quan es va fer la licitació-, no es va notificar l’autor del projecte que hi havia hagut obres substancials al camp i que, per tant, el projecte del 2017 no era vàlid. Finalment quedava un escull important: el famós crèdit a interès zero que oferia la Diputació de Barcelona i que s’havia de tornar tot sencer.

Alguns en deien subvenció desaprofitada però semblava que no tenien clara la diferència entre una subvenció, que només s’ha de justificar i un crèdit a interés zero, que s’ha de tornar tot. Això vol dir treure gairebé 235.000 euros de les arques municipals. Per descomptat, no estàvem d’acord a carregar-nos amb un altre crèdit i, més, després del crèdit que estem pagant com a responsables subsidiaris de l’accident de fa vint anys a Can Paixano que supera el mig milió d’euros. Per no parlar de les altres necessitats que hi ha al municipi i que són prioritàries perquè són d’interès general.

Què ens vam proposar? buscar per totes les vies possibles una o diverses subvencions que, de manera parcial o total, ens permetessin cobrir aquest import. En vàrem trobar quatre: el Consejo General de Deportes del Govern espanyol, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona i la Federación Española de Fútbol. La primera, era una subvenció substanciosa que cobria totes les despeses del camp i va quedar truncada en la fase de resolució per l’inici de la pandèmia.

El Govern espanyol va tallar qualsevol tipus de subvenció no imprescindible per si haguessin de ferne ús per pal·liar els efectes devastadors econòmics i socials de la COVID-19. A data d’avui no l’han tornat a treure però tenen una alternativa parcial a posteriori, després de la instal·lació del camp. Tot i així, no és una aposta segura i caldrà buscar una alternativa per si aquesta falla. Després ens varem reunir amb la Generalitat i la Diputació i, seguint les seves recomanacions, vam implantar el MIEM, el Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals i l’estudi de viabilitat per tal que quan sortís la subvenció ho tinguéssim tot preparat per poder rebre-la amb èxit.

Els últims moviments han estat la trobada amb una empresa que finança camps de gespa i fan arrendaments amb opció de compra. Com podeu llegir, hem valorat moltes opcions i creiem que, amb tot el que s’ha fet, tenim la situació ben encarada per tal de rebre positivament la tan desitjada subvenció i posar d’una vegada per totes el camp de gespa que pot aportar un nou aire ple d’activitats a la zona esportiva. Tenir un camp de gespa no és sinònim de tenir un primer equip de futbol jugant-t’hi.

De fet, són molts els exemples a d’altres poblacions que la gespa no assegura la continuïtat dels equips de futbol. La gran oferta d’activitats esportives i la pèrdua de protagonisme del futbol a escala general fa que no sigui una qüestió directa sinó més aviat indirecta. El que sí que és evident és que genera un clima d’atracció cap aquesta activitat i que pot ajudar enormement.

Volem posar en valor l’esforç i la dedicació voluntària que ha tingut el Club de Futbol durant tants anys i que encara té de compromís esportiu amb l’Escola Esportiva de Mediona. Sense la seva col·laboració no seria possible veure els nostres fills i filles gaudir del futbol, i ara també del bàsquet, tant en entrenaments per fomentar la diversió com quan juguen partits federats i se’ls ha de gestionar una fitxa federativa.

Seguirem treballant per tenir el camp al més aviat possible i que la pilota torni a rodar.