Presentació

Qui som?

Som un grapat de veïns i veïnes del poble que fa mesos ens estem trobant i parlant sobre la possibilitat de construir una proposta per presentar-nos a les properes eleccions municipals a Mediona, al maig del 2019.

Vàrem començar uns, vàrem seguir uns altres i tots en un grau o altre ens hem anat implicant en la idea, i aportant reflexions i propostes que ens han anat enriquint. També molts de vosaltres ens heu ajudat, parlant davant d’un cafè o al carrer, de les coses que ens agraden i de les coses que ens preocupen. El que presentem surt també de vosaltres, i ara el primer missatge que voldríem que quedi ben clar:

Si bé és veritat que el grupet que som fa temps que treballem plegats i que ens hem anat coneixent política i també, molt important, personalment. El grup és obert. Obert vol dir que volem escoltar tot allò que els veïns i veïnes ens vulguin explicar de com veuen, viuen i volen el poble, com també vol dir que el grup és obert per tal que qui vulgui, positiva i constructivament participar, pot entrar. Fins al maig encara queden uns quants mesos per tal que agafem el coneixement i la confiança necessària per poder disposar d’un grup cohesionat a tots els nivells.

Ara bé, com tota proposta, la nostra té un marc de referencia, uns criteris bàsics i un tarannà que considerem irrenunciables, i per tant qualsevol persona que si vulgui sumar a la proposta ha de conèixer i compartir-los. Perque aquests criteris son el que volem que defineixi al grup i son el que volem que defineixi la nostra proposta de govern municipal.

I l’objectiu de la presentació, és no només presentar-nos, sinó principalment, presentar- vos aquest tarannà. És a dir, presentar-vos la forma com entenem nosaltres que s’ha de poder governar l’ajuntament del poble. L’esperit que volem que orienti i concreti les maneres de fer de l’ajuntament dels veïns i veïnes. I aquests criteris son:

1. Apostem per un govern municipal col.legiat:

És a dir un govern municipal on hi hagin moltes cares i moltes veus i en el que regidores, regidors i alcalde fan una pinya i cadascú assumeix plenament la responsabilitat de tot l’ajuntament i de les àrees que li son pròpies. Tots sabem que en un municipi l’alcalde te un pes molt important, però això no vol dir en cap cas que hagi de ser ni l’únic que parla, ni l’únic que surt a la foto. Això serà un esforç en el que ens haureu d’ajudar, perque a vegades per molt que un vulgui donar joc, si les entitats, els veïns, tothom vol que en el seu acte hi vagi l’alcalde o que el seu problema li resolgui l’alcalde, no ajudem veure que el govern som tots … i així “alimentem a la bestia del despotisme”….

El nostre objectiu és organitzar-nos per àrees de gestió i que cada regidor sigui “l’alcalde” de la seva àrea. El nostre objectiu és que tots els regidors puguin arribar a ser en algun moment alcaldes i per tant treballar com a grup, aprofitant els coneixements, les experiències de cadascú de nosaltres, en benefici de tothom. En aquesta línia, el nostre compromís és que qui estigui en les llistes, en el número que sigui, només pugui repetir una vegada i per tant, anar renovant regidors i alcalde com a molt durant vuit anys.

2. Un govern transparent, obert i participatiu:

És clau per nosaltres poder conèixer i explicar les coses com las sabem i com les sentim, malgrat a vegades no tinguem ni tota la informació, ni tota la veritat, ni tota la tranquil·litat necessària. Nosaltres entenem la transparència com la millor manera de poder explicar els nostres encerts i especialment els nostres errors. Quan no tens res a amagar, explicar que t’has equivocat només malmet l’orgull a aquell que és molt orgullós.

Nosaltres ja us ho diem ara: Ens equivocarem, si, estigueu segurs, ens equivocarem i segurament més del que ens imaginem. El nostre compromís amb vosaltres no serà que ho farem tot bé i que tot sortirà bé. Qui vulgui això… que no ens voti perque no li podem garantir. Us podem garantir bona fe, professionalitat i en cas d’errors i imprevistos: reconeixement, autocrítica i proposta de canvis. I a vosaltres us demanarem també un compromís: Les propostes i també les critiques, obertes i transparents. Si govern i veïns mantenim un fil de conversa clar i obert contínuament avançarem honestament plegats.

Per poder ser transparent cal garantir que coneixem i compartim amb detall com esta el municipi. Des del pressupost fins a la realitat social més dura que pugui estar vivint alguna família veïna nostre. I us voldrem explicar.

– Explicarem el pressupost municipal en reunions obertes amb els veïns, perque sapigueu com estan els diners de tots i en que pensem que s’han de dedicar.

– Promourem de forma activa trobades “útils” amb les entitats i els comerços del municipi. No es tracta de reunir-nos per reunir-nos, cal que ens trobem per compartir el diagnòstic de les situacions que volem millorar, per definir un pla d’acció concret i per aplicar-hi el pressupost que correspongui. Si no som capaços de fer útils les trobades ens en cansarem uns i altres. I sabem que és difícil perque no tenim molta costum de treballar colaborativament, perque tothom viu els seus problemes com els més importants i perque el pressupost és petit. Per això que tothom conegui com esta tot el poble i com tenim el pressupost (ingressos, deutes, despeses fixes,…) és clau per poder prioritzar plegats allò que podrem fer aquest any, l’any proper, etc…

– Consultarem al poble sobre decisions que no té sentit que les prenguem six, set o once regidors: els noms dels carrers i places, en que dedicar les inversions, com volem les festes, etc…

– Voldríem reprendre la idea del Consell d’entitats i del Consell del poble, que son bones idees si som capaços de fer-les útils. Espais de debat real, de reflexió, de compromisos i de seguiment dels acords. Per això cal que el govern ho vulgui i pugui fer així i que la gent respongui. Nosaltres hi apostem però som conscients que hem sortit tots una mica decebuts.

3. Un govern inclusiu

Un govern que pensi en les persones i que treballi pensant en les persones.

Això vol dir un govern que escolti les necessitats de les persones i que se les faci seves, malgrat no les pugui resoldre. Tanmateix pot estar al costat de la gent i dels problemes de la gent. Sabem que hi ha grans temes com son la seguretat, les cases ocupades, les urbanitzacions no recepcionades, l’atur, la pobresa,… que no esta en les mans de l’Ajuntament resoldre-les completament. Però això no vol dir que ens puguem desentendre. Si som capaços de parlar amb la gent de bona fe, amb honestedat, amb consciencia i transparència del que pot fer i del que no pot fer l’ajuntament, segur que podrem si més no, compartir la realitat i la lluita, que si la fem plegats pot tenir més possibilitats de resoldre.

En aquest sentit voldrem avançar cap a ajuntament diligent, en el que davant del dubte o de la complexitat de la pregunta o del tema que ens faci un veí, la resposta no sigui un “No” o un “Parla amb l’alcalde”. Que la resposta de tots els regidors i treballadors del l’Ajuntament sigui resoldre-la quan sigui possible i “prene’m nota iet diem res en breu” quan no la sapiguem.

4. Un govern professional

Tot i que encara no tenim feta la llista electoral, tenim clar que segurament cap dels que puguem estar en els primers números, ni vivim de rendes, ni estem jubilats. Per tant tots treballem i ens intentem guanyar la vida (millor o pitjor) amb una feina. I en bastants casos la feina no la tenim al propi poble.

Sobre aquest tema em parlat molt internament i finalment hem arribat a la conclusió que si volem posar en marxa un govern com el que us hem explicat fins ara, ens cal presencia activa i diària al poble. Alhora tots tenim família i tot i ser conscients que fer aquest pas suposa un esforç personal i familiar volem que sigui assumible i gestionable. Per tot això tenim clar que si finalment el poble ens fa confiança i la nostre proposta surt escollida per governar l’ajuntament de Mediona, alguns de nosaltres haurem de renunciar parcialment a la feina que tenim actualment i per tant plantejarem la opció de compaginar la nostra feina actual amb una retribució municipal que compensi, si més no parcialment, la pèrdua de ingressos del treball actual. En relació això 3 premises:

– Com volem ser un govern col·legiat la nostre aposta no passa perquè 1 o 2 persones estiguin a jornada complerta a càrrec del pressupost municipal, sinó perque siguen tres o cuatre que ho estiguin en jornada parcial.

– Que compaginar feina i govern ha de ser també garantia per tal de poder estar preparat per deixar la política en qualsevol moment i no caure en la temptació o dependència segons com es miri, de viure de la política. En el mal sentit de la expressió.

– Que els salaris establerts al municipi estiguin dins el marc que recomana la Generalitat i per tant en uns límits raonables pel que és un municipi com el nostre.

5. Un govern sobiranista, un govern a favor de la república

Si bé, segurament tots som conscients del moment confós en el que estem, des del punt de vista del procés cap a la independència de Catalunya. La nostra aposta continua sent d’apostar per la construcció d’una república catalana.

Des de l’ajuntament proposarem i donarem suport a iniciatives que promoguin la cultura republicana, com una opció política, en front de l’estat monàrquic vigent.

Demanarem l’ingrés a la AMI, com municipi de ple dret, participant, promovent i donant suport a les iniciatives públiques i socials que defensin el dret a la independència del poble de Catalunya, així com la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Proposarem el reconeixement de l’1 d’Octubre 2017, donant-li un lloc principal al municipi, sense retoríques ni mitges tintes.

La nostra proposta per Mediona veu dels ideals republicans, segons els quals no hi ha persones per sobre de les altres. Uns ideals que aposten per l’equitat, la justícia social, el progrés per a tothom. Una forma de fer entre totes i totes…

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *