Governar és un continuum

L’Ajuntament ha anunciat les inversions que vol fer durant el 2024, inversions per valor de més de 2 milions d’euros finançades, com és habitual, per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Per Som Mediona, són, en la majoria dels casos, bones notícies i ens alegrem, especialment en aquells projectes que vam iniciar des del govern anterior i que es podran executar al llarg del 2024 per subvencions preparades o aconseguides entre el 2022 i el 2023.

Estem parlant de:

  1. Dels 600.000€ per la implementació del nou model de recollida d’escombraries, aconseguits al 2022 per posar en marxa un model mixt de porta a porta (als nuclis urbans) i espais semitancats a les urbanitzacions. Esperem que el canvi de model no perjudiqui la subvenció.
  2. Dels 132.000€ per la instal·lació de les plaques fotovoltaiques del poliesportiu, en el marc d’un projecte de sobirania energètica més ampli que incorporava la creació d’una comunitat energètica local, també participada pel veïnat de Mediona.
  3. La reforma del castell de Mediona per valor de 200.000€, que permetria també ordenar tota la situació legal entre el Bisbat, l’ajuntament i els cuidadors de l’espai.
  4. Els 273.000€ de l’obra de connexió dels dipòsits d’aigua de la Font del Bosc i Sant Elies, preparada i sol·licitada a principis del 2023, juntament amb altres actuacions de millora del tractament de les aigües a diferents punts de Mediona.

Del total de 2.103.000€ (milions d’euros) que s’invertiran a Mediona, la majoria deriven d’accions planificades i treballades en el govern anterior. I per això destaquem la importància de governar amb un sentit de continuïtat. L’anterior govern també es va trobar el projecte de reforma de l’espai del voltant de l’ermita de Sant Elies preparat, i només va caldre acabar d’executar-lo. Així ho vam reconèixer en la inauguració amb la presència i participació de l’oposició d’aquell moment.

Hi ha inversions del municipi que cal planificar a 3, 5 o 8 anys (aigua i energia, escoles, POUM…) i, per tant, s’han d’encetar per un govern que potser haurà canviat quan toqui executar-les, i ves a saber si quan s’hagin d’inaugurar encara hi haurà un altre de diferent. Per això és important que en el procés d’estudi i planificació el consens polític sigui el més ampli i divers possible, i a més que compti amb la participació i validació del veïnat, que governi qui governi, seguirà sent veïnat.

En relació a l’anunci de la inversió en la gespa artificial del camp d’esports de Sant Joan, us remetem a l’anterior escrit nostre. Nosaltres no el trobem prioritari davant d’altres necessitats més urgents i que responen a necessitats més importants de la població de Mediona.

I per acabar, sobre els 700.000 € per ajudar a la tresoreria de l’ajuntament, també és una bona notícia. Tanmateix, sap greu que durant aquests mesos no s’hagi volgut utilitzar les mesures temporals que havíem preparat i que permetien pagar una part significativa de les factures als proveïdors i als talleristes, mentre es gestionava una solució més definitiva que, en l’època de pandèmia, va ser impossible d’aconseguir.

Així, en resum, des de Som Mediona estem contents que es pugui donar concreció a la feina feta anteriorment en temes tan importants com l’aigua, els residus, l’energia i l’inici del Pla de reformes del Castell de Mediona, que ha de poder convertir-lo en un espai lúdic i cultural de memòria històrica i atractiu turístic.

Alhora, desitgem que aquest govern pugui preparar nous projectes, que allunyats del particular partidisme, tinguin tant gran consens polític i veïnal, que en garanteixin la continuïtat necessària en els propers governs municipals.