Els darrers plens municipals
En els darrers plens municipals el govern ha presentat dos temes molt importants. El pressupost 2025 i l’inici del Pla de residus. Des de Som Mediona us volem explicar quina ha estat la nostra posició en cada tema.
En relació al pressupost 2025, la nostra posició va ser abstenir-nos. Pel que fa als ingressos les dades presentades recollien el manteniment de impostos i taxes al nivell del 2024, sense més augments. Tenint en compte que l’any passat es va doblar la taxa d’escombraries, sense encara implementar cap nou sistema de gestió de residus, la nostra posició era no aprovar cap altre augment, com així ha estat.
Pel que fa a les despeses de funcionament, les nostres demandes del 2024 es van acomplir a mitges. S’ha augmentat la partida pel servei juvenil de la caseta de la Font del Bosc, però la retallada de l’equip de serveis socials es manté. Pel que fa al suport a les entitats del municipi la xifra del 2025 es manté igual i no recull cap creixement significatiu. Igualment l’aposta per mancomunar serveis amb el Consell Comarcal es manté a mitges (arquitecte si, enginyer no) i és quelcom que seguim pensant que és necessari recuperar.
I en relació a les inversions, hi ha una previsió molt important (2,7M €) centrada en temes d’aigua (canonades i connexió dipòsits de F.Bosc i St.Elies), residus (deixalleria i Pla de residus nous), energia (Parc Fotovoltaic i punts de carrega), i millores en carrers i camins. Moltes d’aquestes inversions d’aigua, energia i residus, ja estaven preparades o treballades des del govern anterior i s’han mantingut. En el ple vam insistir en la priorització en les reformes del cementiri de Sant Joan (nosaltres vam fer la fase 1 de murs i teulades, però queda pendent la fase 2 del treball a l’interior), així com en la necessitat de pactar un marc general d’obres a 10 anys, que superi la lògica dels 4 anys electorals i que suposi un compromís de tot el consistori.
Tanmateix nosaltres no vam poder concretar de forma precisa una proposta alternativa complerta del pressupost i per ser coherents amb aquest fet i no situar el vot només des de la queixa o la negativitat sense arguments (que és el que ens vam trobar nosaltres 3 dels 4 anys que vam governar), vam decidir abstenir-nos.
En relació al Pla de residus, el govern ens va facilitar la informació prèvia i ens va convocar a una reunió de treball dies abans del Ple que aprova l’inici del procés de licitació del nou servei. D’entrada subratllar que el Pla presentat és molt proper a la proposta que des del govern anterior vam treballar (aposta clara pel porta a porta). Tanmateix abans de la reunió vam fer arribar 3 consultes i 7 propostes de millora del Pla. En la reunió de treball, amb tots els grups municipals, se’ns va donar resposta precisa i positiva a les consultes fetes i es van aprovar totes les propostes plantejades.
En resum les nostres aportacions permetran: reforçar molt la dedicació del tècnic de seguiment i acompanyament veïnal del Pla, ajustar l’horari de la deixalleria incloent una tarda, puntuar millor les propostes que incorporin mesures en favor de la inserció laboral de persones en atur del municipi, ampliar les possibilitats de serveis especials per raó d’incidències, augment de necessitats, etc. i exigir que els plans de comunicació, difusió i sensibilització del Pla tinguin en compte la comunitat, les entitats i les escoles de Mediona.
També hem incorporat una avaluació anual del funcionament del Pla, que permeti formalment que tota població pugui donar la seva valoració del seguiment del Pla i aportar idees i propostes .
Per tot plegat, malgrat no vam poder ser presents oficialment al Ple, vam traslladar el nostre suport al Pla, en tant recollís les propostes plantejades i aprovades en la reunió de treball. Som molt conscients de la importància d’aquest canvi en la gestió de residus i del procés complex que suposa, confiem en el Pla i fem un vot de confiança en què la seva implementació i posada en marxa es faci amb els criteris que es van compartir al consistori: participació veïnal, proximitat, seguiment acurat i molta comunicació i sensibilització a tots nivells: veïnat, entitats, escoles, …